Films

Het Einde van de Wereld

Het Einde van de Wereld vertelt het verhaal van een bijzondere plek met een rijke geschiedenis.

Asterdwarsweg 10 werd gebouwd als poortgebouw van de woonschool Asterdorp, een heropvoedingsdorp voor ‘a-socialen’. In WOII werd het ommuurde dorp door de Duitse bezetter gebruikt als Judenvierteil; als getto.

Kunstenaar André Volten vocht voor het behoud van de poort toen het dorp in de jaren 50 werd afgebroken. Meer dan 5 decennia woonde hij er en creeërde hij er zijn meesterwerken.

Het Einde van de Wereld laat zien wat de invloed is van een plek op de mensen die er wonen. De documentaire ging op 14 september 2016 in première in EYE. www.asterdorp.nl

Het Vergeten Getto

Het Vergeten Getto is het vervolg op Het Einde van de Wereld. Deze documentaire vertelt het verhaal van Asterdop in WOII. Het ommuurde dorpje werd door de Duitse bezetter als vierde 'Juden Viertel' van Amsterdam gebruikt. Een nagenoeg onbekend stuk Holocaust geschiedenis.

Waarom moesten Joden gedwongen in Asterdorp wonen? Waarom werd dit niet beschreven in de geschiedenisboeken?

In Het Vergeten Getto vertellen overlevenden hun verhaal. De film is op 5 mei 2016 in première gegaan in EYE. Voor informatie over vertoningen zie www.asterdorp.nl

Shades of Grey

Saskia van den Heuvel werkte vijf jaar aan Shades of Grey. Een intiem portret van haar oud-tante Mies Braal, die in de jaren 50 emigreerde. Een film over familie - geheimen en de precaire relatie tussen ouders en kinderen.

Shades of Grey ging in 2010 in première op het Nederlands Film Festival en werd genomineerd voor een Gouden Kalf.


Ouwe Jongens

werd in 2004 geregiseerd door Saskia van den Heuvel.

De korte film werd geproduceerd door Armadillofilm


Huis der Eeuwigheid

maakte Saskia van den Heuvel toen zij nog studeerde aan de Nederlandse film en televisieacademie.

Chacham Zwi & Amsterdam

Chacham Zwi & Amsterdam vertelt het verhaal van de beroemste opperrabbijn die Amsterdam ooit heeft gehad; Zwi Asjkenazi. Hij werd opperrabbijn van de Hoogduitse gemeente van Amsterdam in 1710. Deze gemeente was een enorme groei aan het doormaken en bij een grote gemeente hoorde een grote naam.

Amsterdam dat rap aan het uitgroeien was tot HET Joodse centrum van de wereld was enorm trots dat Chacham Zwi zich er zou vestigen. De vier jaren dat hij in Amsterdam was werden echter een opeenvolging van problemen en intriges.

Saskia van den Heuvel maakte deze film in opdracht van de Joodse redactie van de EO